top of page

Αντικατάσταση τηλεχειριστηρίου

Εικόνα συγγραφέα: Elebox TeamElebox Team

Έγινε ενημέρωση: 3 Δεκ 2023

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να αντικαταστήσουμε το τηλεχειριστήριο του γκαράζ, του αυτοματισμού ή του συναγερμού μας.


Πως θα βγάλω άκρη;

Η ELEBOX ασχολείται πολλές δεκαετίες με τον χώρο του τηλεχειρισμού ως προμηθεύτρια δεκτών αλλά και πομπών (τηλεχειριστηρίων). Τα τηλεχειριστήρια με τα οποία χειριζόμαστε έναν δέκτη (για τον χειρισμό μίας συσκευής, ενός συναγερμού ή το άνοιγμα και κλείσιμο μίας πόρτας γκαράζ) ανήκουν στις συχνά αναλώσιμες συσκευές. Και αυτό γιατί πέρα από την φυσική φθορά, συχνά επειδή τα κουβαλάμε μαζί μας πέφτουν θύματα ατυχημάτων (πτώση, ήλιος, νερό).

Η αντικατάσταση ενός παλιού τηλεχειριστηρίου συχνά είναι σπαζοκεφαλιά για τους πελάτες και για αυτό εδώ θα δώσουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές του τι πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να αλλάξουμε το χειριστήριο μας, πότε πρέπει να το αλλάξουμε, που θα απευθυνθούμε και ποιοι είναι οι βασικοί τύποι χειριστηρίων.



Κανόνας πρώτος: Ένα ίσον κανένα!

Όπως γράψαμε και πιο πάνω τα χειριστήρια είναι αναλώσιμο είδος: Πέφτουν κάτω, βρέχονται, χτυπιούνται στις τσέπες και στις τσάντες μας. Πολυμερίζονται από τον ήλιο, αν τα αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο. Καταστρέφονται τα κουμπιά τους από το συχνό (και δυνατό) πάτημα.

Άρα ο πρώτος κανόνας είναι: Ποτέ μην έχεις ένα και μοναδικό.

Μάλιστα όπως θα δούμε αμέσως πιο κάτω συχνά η αντιγραφή ενός χειριστηρίου γίνεται από το παλιό και άρα πρέπει να έχουμε πάντα ένα χειριστήριο λειτουργικό και σε καλή κατάσταση.



Κανόνας δεύτερος: Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει

Το συνεργείο που τοποθέτησε την πόρτα γκαράζ ή τον συναγερμό σου είναι το πρώτο σημείο που κανείς πρέπει να απευθυνθεί για να βρεί επιπλέον τηλεχειριστήριο.

Επειδή όμως καμιά φορά έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια από την προμήθεια των χειριστηρίων μέχρι την ανάγκη αλλαγής τους μπορεί ο τεχνικός να μην είναι διαθέσιμος, για λόγους που ποικίλουν (από... συνταξιοδότηση, μετακόμηση μέχρι αλλαγή εταιρείας που αντιπροσωπεύει).

Σε αυτή την περίπτωση τα σημεία που μπορεί κανείς να απευθυνθεί είναι: Κλειδαράδες που ασχολούνται με τηλεχειρισμούς και καταστήματα ηλεκτρονικών με κάποια τεχνογνωσία. Τελευταία επιλογή είναι να δοκιμάσουμε να βρούμε τηλεχειριστήριο μόνοι μας.



Τί πρέπει να γνωρίζω για να βρω σωστό τηλεχειριστήριο;

Τα δύο στοιχεία που πρέπει να γνωρίζω για να επιλέξω τηλεχειριστήριο είναι: 1. Η συχνότητα και 2. Ο τύπος. Χονδρικά θα πούμε ότι υπάρχουν αρκετές συχνότητες και δύο βασικοί τύποι χειριστηρίων.

Σχετικά με την συχνότητα εκπομπής (δηλαδή πόσα MHz εκπέμπει το χειριστήριο μας) η θεσμοθετημένη από την ΕΕ είναι η 433,92ΜΗz. Και πραγματικά η συντριπτική πλειονότητα των τηλεχειρισμών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ανήκει σε αυτή την συχνότητα. Όχι όμως σπάνια θα βρούμε τηλεχειριστήρια που να ανήκουν και σε άλλες συχνότητες πχ 314 MHz, 306MHz κοκ Πως μαθαίνουμε την συχνότητα; 1. Από τις οδηγίες της συσκευής(του δέκτη) 2. Από ετικέτα που μπορεί να υπάρχει πάνω στο τηλεχειριστήριο 3. Με ένα συχνόμετρο (που έχει κάποιος που ασχολείται με τηλεχειρισμούς πχ κλειδαράς, κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.)  

Για τον τύπο: Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δεκτών (και τηλεχειριστηρίων επομένως αφού πάνε σετ): Σταθερού κωδικού(fixed) και κυλιόμενου κωδικού(rolling code). Αυτό για να το γνωρίζουμε απαιτεί είτε να έχουμε τις οδηγίες της συσκευής, είτε να δοκιμάσουμε το τηλεχειριστήριο σε έναν ανιχνευτή συχνοτήτων με δυνατότητα να αναλύει την κωδικοποίηση του χειριστηρίου. 



Τύποι εφεδρικών-universal χειριστηρίων

Αν γνωρίζουμε τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιλογή χειριστηρίου. Καλό να έχουμε υπόψιν μας ότι η αντικατάσταση είναι πιο εύκολη υπόθεση όταν έχουμε να κάνουμε με χειριστήριο σταθερού κωδικού και πιο πολυσύνθετη όταν έχουμε να κάνουμε με χειριστήριο κυλιόμενου κωδικού (όπου αρκετά συχνά μπορεί και να μην είναι δυνατή η εύρεση universal χειριστηρίου αντικατάστασης). Οι συνηθέστεροι τύποι χειριστηρίων αντικατάστασης που ενδείκνυνται για τον ιδιώτη είναι κυρίως τρεις, τους οποίους διαθέτει η εταιρεία μας και τους οποίους τους παρουσιάζουμε παρακάτω:

1. Σταθερού κωδικού 433,92 MHz

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει χειριστήρια που έχουν εγκατεστημένο κωδικό και απλά καταχωρούνται σε δέκτη ίδιας συχνότητας και ίδιου τύπου(όχι rolling). Αυτό γίνεται με πίεση πλήκτρου πάνω στην πλακέτα του δέκτη που γράφει συνήθως "learn" ή "program". Ο τύπος αυτός δεν προτείνεται για άτομα χωρίς καθόλου τεχνικές γνώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν υπάρχουν και άλλα χειριστήρια εγκατεστημένα στον δέκτη καλό να διαβάσουμε πρώτα της οδηγίες γιατί συχνά από το κουμπί "Program" γίνεται και το reset.



2. Αντιγραφής σταθερού κωδικού 433,92 MHz

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει χειριστήρια που είναι σε θέση να αντιγράφουν απευθείας τον κωδικό από το πρωτότυπο, γίνονται δηλαδή "κλώνοι" του πρωτότυπου χειριστηρίου. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ένα λειτουργικό χειριστήριο του δέκτη που θέλουμε να αντιγράψουμε και - μολονότι η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο - πλησιάζοντας το πρωτότυπο και τον αντιγραφέα (duplicator είναι ο όρος) και πατώντας τον κατάλληλο συνδυασμό πλήκτρων ο αντιγραφέας γίνεται πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου και κάνει ό,τι και αυτό ΧΩΡΙΣ να χρειάζεται καταχώρηση στον δέκτη. Πρωτότυπο και αντιγραφέας πρέπει να έχουν ίδια συχνότητα. Αυτός ο τύπος προτείνεται και για άτομα χωρίς καθόλου τεχνικές γνώσεις.



3. Τηλεχειριστήρια universal πολλών συχνοτήτων / Αντιγραφείς rolling code 

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει χειριστήρια που είναι σε θέση να αντιγράφουν απευθείας τον κωδικό από το πρωτότυπο, γίνονται δηλαδή "κλώνοι" του πρωτότυπου χειριστηρίου, όπως και η προηγούμενη κατηγορία. Η διαφορά είναι πως καλύπτουν μεγάλο φάσμα συχνοτήτων, συνήθως 280MHz-868MHz και έτσι δεν μας νοιάζει αν το πρωτότυπο έχει κάποια συχνότητα διαφορετική από την καθιερωμένη των 433,92MHz. Επίσης συχνά είναι σε θέση να αντιγράφουν και ορισμένες διαδεδομένες μάρκες κυλιόμενου κωδικού.  Σε αυτή την περίπτωση όμως, ανάλογα και με την μάρκα, είναι πιθανό το νέο τηλεχειριστήριο- αντίγραφο να χρειάζεται ΚΑΙ καταχώρηση στον δέκτη για να λειτουργήσει. Αν και ο προγραμματισμός τους είναι απλός και η αντιγραφή χειριστηρίων σταθερού κωδικού εύκολη ακόμα και από άτομα χωρίς τεχνικές γνώσεις, η αντιγραφή rolling code χειριστηρίων από universal αυτού του τύπου προϋποθέτει  ορισμένες γνώσεις και τις οδηγίες του δέκτη στον οποίο θα ενταχθούν. Το Multicode 2 της εταιρείας μας (δεξιά) ανήκει σε αυτό τον τύπο.


Ολοκληρώνοντας υπάρχουν πάντα λύσεις για την αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων χειριστηρίων δέκτη συναγερμού/πόρτας γκαράζ/συσκευής. Χρειάζονται όμως ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις (τύπος/συχνότητα) και ένα τουλάχιστον λειτουργικό και σε καλή κατάσταση χειριστήριο (εκτός αν ο δέκτης μπορεί να δεχτεί σταθερού κωδικού και γνωρίζουμε το πως). 

ΣΥΝΗΘΙΣΜEΝΟ ΛΑΘΟΣ: Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να νομίζουμε ότι το χειριστήριο μας είναι κάποιου τύπου (πχ σταθερού κωδικού ή αυτής ή εκείνης της συχνότητας) επειδή είδαμε σε κάποιο e-shop ένα τηλεχειριστήριο που του μοιάζει στην εμφάνιση. Τα χειριστήρια βγαίνουν σε πολλούς τύπους και η εμφάνιση - εκτός αν είναι συγκεκριμένης μάρκας - συνήθως δεν παίζει κανέναν ρόλο. Πχ το χειριστήριο μας με το πορτάκι στην πιο πάνω φωτογραφία παράγεται σε όλους τους τύπους και σε όλες τις διαθέσιμες συχνότητες.











10 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Elebox ηλεκτρονικά προϊόντα Μοσχάτο

Elebox Electronics

Γρηγορίου Λαμπράκη 9, Μοσχάτο

Grigoriou Lampraki 9, Moschato

Τηλ.: 2130237563 

elebox2018@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: 9:30-17:00

bottom of page